Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Najbolje kamere za video nadzor

Sigurnosne kamere predstavljaju jedan od najvažnijih elemenata sistema video nadzora. Za većinu, one su prva asocijacija na bezbednosni nadzor objekata, što ne čudi obzirom na činjenicu da su njegov najistaknutiji deo.

Iako je svaki segment video nadzora bitan, često se može čuti da upravo od kvaliteta sigurnosnih kamera zavisi njegova efikasnost.

60% provalnika izbegava kuće sa sigurnosnim kamerama. Sa druge strane, video nadzor prostorija je pristupačniji nego ikad. Zbog toga se više i ne postavlja pitanje da li su vam potrebne kamere za video nadzor, već samo koju izabrati iz bogatog asortimana.

CCTV, NVR, DVR, IP, WIFI i slične skraćenice mogu zbuniti i zadati glavobolju svakome ko se preterano ne razume u video nadzor. Raznolika ponuda sigurnosnih sistema i kamera sa jedna strane je prednost, jer omogućava veći izbor, a sa druge može otežati odabir adekvatne kamere za nadzor.Top 5 nadzornih kamera

Svaki objekat je poseban i ima jedinstvene bezbednosne izazove i slabe tačke. Ono što daje rezultate na jednom mestu, ne znači da će biti efikasno rešenje i za drugi prostor. Zato se ne može izdvojiti i preporučiti univerzalno najbolja sigurnosna kamera. Nekada je potrebno kombinovati mini kamere za video nadzor sa klasičnim sigurnosnim kamerama kako bi se postigao maksimum bezbednosti.

Upoznavanje sa vrstama i karakteristikama sigurnosnih kamera, a zatim primena tih informacija u praksi može doneti dobre rezultate.

Podela kamera za video nadzor

Postoji mnogo vrsta različitih sigurnosnih kamera. Mogu se podeliti na osnovu nekoliko parametara, a osnovna klasifikacija je:

  • prema nameni
  • prema obliku
  • prema vrsti napajanja
  • prema načinu funkcionisanja

Podela sigurnosnih kamera prema nameni

U zavisnosti od namene, kamere za video nadzor dele se na osnovu potreba i okruženja u koje se postavljaju. Tako razlikujemo:

  • Spoljašnje i unutrašnje kamere
  • Dnevne i noćne kamere
  • Usmerene i kružne kamere

Glavna razlika između unutrašnjih i spoljašnjih nadzornih kamera je u tome što su outdoor sigurnosne kamere izdržljivije i otporne na vremenske uslove – kišu, sunce, niske temperature i prašinu. Zaštićene su specijalnim premazom na kućištu i sočivu koji im garantuje višegodišnju trajnost. Kućišta kamera za spoljašnju montažu najčešće su od aluminijuma, a kod onih za unutrašnju primenu od plastike. Kod kamera za nadzor enterijera često je bitan i estetski utisak, radi uklapanja u celokupan dizajn.

Noviji modeli kamera uglavnom imaju i opciju za noćni režim snimanja u uslovima smanjene osvetljenosti.

Usmerene kamere imaju za cilj nadzor jednog dela prostorije ili manjeg prostora, dok kružne pokrivaju širi ugao i pružaju veći stepen zaštite.

Podela nadzornih kamera prema obliku

Kamere se proizvode u različitim oblicima, kako bi se najbolje prilagodile bezbednosnim zahtevima okruženja.

Dome – dobile su ime po kupolastom kućištu u kojem se nalazi kamera. Ovakav dizajn kućišta čini kameru diskretnijom, jer se ne vidi u kom pravcu je usmerena. Pogodne su za spoljašnju i unutrašnju montažu, a mogućnost rotacije za 360 stepeni omogućava pokrivenost svih uglova. Takođe imaju tzv antivandal zaštitu od udaraca.

Bullet – cilindrični oblik kućišta omogućava posmatranje sa veće udaljenosti. Uglavnom se koriste za spoljašnji nadzor, a lako uočljiva forma odvraća provalnike od namere. Kućište štiti kameru od kiše, prašine i odsjaja.

Cube – kamere četvrtastog oblika, najčešće su postavljene na nosač i predviđene za unutrašnju upotrebu.

PTZ – „pan, tilt, zoom“ kamere daju punu kontrolu nad onim što je snimljeno i najbolji su izbor za daljinski nadzor. Mogu zameniti nekoliko statičnih kamera. Pritiskom na dugme sočivo se može pomerati levo/desno, gore/dole, zumirati i odaljiti što daje široko vidno polje od 360 stepeni. Optički zum obezbeđuje bliži fokus na subjekte, rezolucija snimka je vrhunska, pa tim za kontrolu bezbednosti može reagovati na licu mesta. Česte su u maloprodajnim objektima i prostorima sa vrednim predmetima, poput muzeja.

Box –nekada veoma zastupljene, ove kamere daju fleksibilnost u video nadzoru. Mogu se koristiti unutra i napolju. Zamena sočiva omogućava proširenje dometa kamere.

Špijunske kamere – to su mikro kamere sakrivene u predmete iz svakodnevne upotrebe (sijalica, naočare, stoni digitalni sat, senzor za dim…). Predstavljaju dopunu klasičnom video nadzoru prostorija. Mogu biti fiksirane i prenosive, pa osim prostorija, služe za diskretno snimanje ljudi, važnih događaja i dokumentacije.

Podela kamera po vrsti napajanja

Sigurnosne kamere mogu se napajati na tri načina:

  • Priključno napajanje
  • Nepunjive i punjive baterije
  • Solarni panel

Analogne CCTV kamere napajaju se nezavisno od prenosa signala. Potreban im je ispravljač koji adaptira napon, jer sigurnosne kamere pretežno rade pod naponom od 12V. On se zatim pomoću kabla odvodi na priključak. Najčeščće se koristi RG59 koaksijalni kabal sa paricom za napajanje.

Mrežne (IP) kamere koriste PoE napajanje, gde se signal i napajanje dobijaju preko jednog UTP kabla.

Bežične CCTV kamere mogu se napajati preko baterija i solarne energije, što ih čini fleksibilnijim za montažu od žičanih kamera.

Podela sigurnosnih kamera po funkcionalnosti

Prema sistemu rada sigurnosne kamere se dele na:

  • Analogne kamere
  • Mrežne (IP) kamere
  • HD-CVI i HD-TVI kamere
  • Infracrvene (Termalne) kamere

Analogne sigurnosne kamere su najzastupljeniji i najduže korišćen tip video nadzora, koji karakteriše povoljnija cena i jednostavna upotreba. Sa druge strane, tehnička ograničenja ne prate savremene potrebe za prenosom signala i visokom rezolucijom snimaka. Pogodne su za manje sisteme video nadzora, tamo gde bezbednost ne zavisi od rezolucije snimaka.

Analogne sigurnosne kamere koriste koaksijalni kabal za povezivanje sa DVR snimačem. Pored video kabla neophodno im je i napajanje, pa se mogu upotrebiti tzv hibridni kablovi koji pored video signala prenose i napajanje za kameru. Ovako se pojednostavljuje instalacija i mesto za kameru nije uslovljeno blizinom utičnice.

Ipak, kablovi većih dužina često izazivaju smetnje, a i njihova instalacija zna biti komplikovana, pa dolazi do gubitaka u prenosu analognog signala.

kamere video nadzorMrežne (IP) kamere su poslednja reč tehnologije na polju sigurnosnih kamera i omogućavaju sveobuhvatno praćenje. Priključuju se na postojeće računarske mreže, koje poseduje skoro svaki stambeni i poslovni objekat, čime je njihova instalacija znatno olakšana. Nije im neophodan snimač i mogu obezbediti snimke u vrhunskoj Full HD rezoluciji (od 5MP i više).

Smart IP kamere za video nadzor kombinuju funkcije kamere i računara. One snimaju i prenose sliku direktno preko IP mreže, dajući mogućnost ovlašćenim korisnicima da lokalno ili udaljeno gledaju, sačuvaju i upravljaju videom preko standardne infrastrukture IP bazirane mreže.

Najveća prednost pametnih IP kamera za video nadzor jeste mogućnost pristupa strimovanju uživo sa bilo kog mesta.

Mrežne IP kamere imaju sopstvenu IP adresu, pa ne moraju biti povezane na računar, jer rade nezavisno od njega. Umrežene su i imaju ugrađen web server, FTP server, FTP klijent, e-mail klijent, upravljanje alarmom, programabilnost… Zahvaljujući portovima, jednostavno se integrišu sa drugim sistemima, kao što su alarmni sistemi, kontrola pristupa, dojava požara i sl.

Mrežne kamere mogu se povezati i pomoću WiFi signala (WiFi sigurnosne kamere) što je idealno za objekte gde ekstenzivno kabliranje nije primenjivo.

Osnovna razlika između analognih i mrežnih IP sigurnosnih kamera je u tome što je analogna kamera nosilac jednosmernog signala koji se završava na DVR uređaju i nivou obrade, dok je IP kamera dvosmerna i implementira se u celokupan sistem video nadzora.

Kao najčešće mane IP kamera za video nadzor navodi se to što su za oko 30% skuplje od analognih, a podešavanje na sistem prilično komplikovano za prosečnog korisnika.

HD-CVI i HD-TVI tehnologije su prelazno rešenje i kombinuju dobre strane analognih i IP sistema. Specijalnom modulacijom signala omogućuju upotrebu HD i Full HD kamera sa infrastrukturom analognih sistema. Montiraju se na postojeću mrežu analognih kamera, pa nije potrebna promena instalacija ukoliko želite da unapredite analogni video nadzor objekta.

Iako ne mogu u potpunosti zameniti IP kamere, one pružaju značajan iskorak na polju rezolucije i autonomije kamera u odnosu na tradicionalne analogne modele, približavajući ih savremenim bezbednosnim potrebama i zadržavajući pristupačnu cenu.

IR ili Termalne kamere prate termalne tragove ili obrise, koje zatim pretvaraju u sliku koja se može tumačiti uz određene metrike. Koncept Termalnih kamera zasnovan je na otkrivanju izvora toplote. Pored bezbednosne primene, koriste se i u održavanju elektro sistema.

Karakteristike kamera za video nadzor

Pri izboru najbolje kamere za video nadzor najviše treba obratiti pažnju na njene karakteristike i tehničke mogućnosti.

Kvalitet video zapisa – rezolucija

Najjednostavnije rečeno, rezoluciju čini broj piksela (tačaka) koji se nalaze na ekranu za vreme prikazivanja slike. Što ih je više, snimak je boljeg kvaliteta i za vreme reprodukovanja dozvoljava detaljno zumiranje, npr lica subjekata.

Sa HD kamerama moguće je lako prepoznavanje lica, a uz Full HD kamere čak i očitavanje registarskih brojeva sa tablica vozila.

Većina savremenih pametnih sigurnosnih kamera ima HD rezoluciju od 1080p, što je značajno više od 720p HD (1MP) koliko su najčešće imali stariji modeli kamera za video nadzor. Napredne kamere imaju rezoluciju od 2MP do čak 12MP.

Kada odlučujemo o rezoluciji kamere za video nadzor, uopšte ne znači da uvek treba izabrati najvišu dostupnu. Pored neospornih prednosti, slike u visokoj rezoluciji su velike i zauzimaju više prostora za skladištenje.

960H je maksimalna moguća rezolucija analognih kamera i obeležava se i kao 800 TV linija (800 TVL).

 

Tabela CCTV video rezolucije
Rezolucija 1MP 1280 x 720 720p HD
Rezolucija 2MP 1920 x 1080 108op Full HD
Rezolucija 4MP 2688 x 1520 2K HD
Rezolucija 5MP 2592 x 1944 Super HD
Rezolucija 8MP  3840 x 2160 4K Ultra HD

 

Objektivi i ugao snimanja

Kamere za video nadzor imaju različite objektive, a najbitniju karakteristiku objektiva predstavlja fokalni opseg koji se izražava u milimetrima. Fokalni opseg određuje ugao koji kamera može da pokrije i nivo zumiranja. Zato se objektiv prilagođava veličini prostora koji treba da snimi.

Kamere za video nadzor mogu imati fiksni i varifokalni objektiv. Kod fiksnih objektiva nije moguće podešavanja ugla snimanja, dok je kod varifokalnih to moguće nakon instalacije i povezivanja. Podešavanje ugla snimanja nekada se obavljalo ručno, a danas kod savremenih sigurnosnih kamera je automatizovano, pa su auto fokus i zoom standardne funkcije.

Žižna daljina predstavlja udaljenost optičkog centra objektiva, tj. udaljenost tačke prelamanja svetlosti i ravni senzora, gde se nalazi žiža. Žižna daljina utiče na ugao vidljivosti i perspektivu. Kada zoom vratimo unazad, žižna daljina je manja i vidimo veći ugao.

Varifokalni objektivi poseduju varijabilnu žižnu daljinu koju je moguće podešavati na potrebnu vrednost (3.5-8mm, 2.8-12mm, 6-15mm).

Fiksni objektivi imaju različitu žižnu daljinu (2.8, 3.6, 4.0, 6.0, 8.0, 12.0, 16.0mm). Najčešće se koriste vrednosti 2.8mm i 3.6mm, što omogućava snimanje pod uglom širine 72 do 100 stepeni.

Tehnologije sigurnosnih kamera

Različite tehnologije sigurnosnih kamera označavaju se skraćenicama koje možemo videti u tehničkoj specifikaciji.

  • Smart IR tehnologija danas je standard za većinu kamera za video nadzor. Njena uloga je da prilagodi intenzitet IR LED dioda kako bi nadoknadila udaljenost objekta tako da IR LED diode ne eksponiraju objekat previše, tj ne izblede sliku kada se objekat približi kameri.
  • Integrisan mikrofon imaju sve moderne sigurnosne kamere, pa se snimanje audio signala odvija zajedno sa video snimkom.
  • 2D i 3D DNR (Digital Noise Reduction) tehnologija služi za redukciju šuma (smetnji) na slici koji nastaje zbog lošijeg osvetljenja. 2D redukcija šuma koristi više susednih piksela na istom frejmu (slika od koje je sastavljen snimak) da otkrije i ukloni šum. 3D redukcija šuma pored piksela iz istog frejma koristi piksele iz susednih frejmova pa ostvaruje znatno efikasniju redukciju šuma, ali može da stvori zamućenu sliku objekata u pokretu. Zato se najčešće koristi kombinacija 2D i 3D redukcije šuma – za objekate koji se kreću i za statični deo snimka.
  • AWB (Auto White Balance) je automatsko podešavanje bele boje za dobijanje realnih boja na video snimcima. AWB tehnologija koristi belu svetlost kao referentnu i prema njoj podešava nivo plave i crvene na snimku kako bi se dobile prirodne boje.
  • AGC (Auto Gain Control) – automatska kontrola pojačanja je tehnologija koja u uslovima slabog osvetljenja pojačava osetljivost senzora na svetlost čime se dobija svetliji snimak.
  • Kompenzacija osvetljenja – BLC (BackLight Compensation), HLC (HighLight Compensation) i WDR (Wide Dynamic Range) su tehnologije kompenzacije pozadinskog osvetljenja, jakih izvora svetlosti i dinamički opseg kamere koji regulišu velike razlike u osvetljenju različitih regija.
  • IP i IK stepen zaštite kamere – IP zaštita predstavlja stepen zaštite od vremenskih uslova i označava sa dva jednocifrena broja nakon oznake IP. Kod kamera za video nadzor se najčešće koristi IP66 zaštita. Prvi broj predstavlja stepen zaštite od fizičkih objekata i kreće se od 0 (bez zaštite) do 6 (potpuno otporna na prašinu). Drugi broj označava stepen zaštite od vode i kreće se od 0 do 8 (7 i 8 označavaju otpornost na potapanje i vrlo retko se koriste kod kamera za video nadzor). IK zaštita predstavlja zaštitu od vandalizma i dostupna je samo kod pojedinih dome kamera. Obeležava se brojevima od 1 do 10. IK10 predstavlja zaštitu koja štiti kameru od većih oštećenja, ako je neko pogodi kamenom ili nekim drugim predmetom.

Ko su lideri u proizvodnji kamera za video nadzor

Hikvision i Dahua predstavljaju globalne lidere u proizvodnji opreme za CCTV video nadzor. To ih je pozicioniralo i na lokalnom tržištu kao dva najpopularnija brenda, pa se često postavlja pitanje čija oprema je bolja.

Oba brenda odlikuje odličan odnos cene i kvaliteta, iako su Hikvision IP kamere pristupačnije od IP kamera iz Dahua ponude. Njihove CCTV kamere su proizvedene po najnovijoj tehnologiji, jednostavne za montažu i upotrebu i opremljene praktičnim funkcijama.

Poređenje se može izvršiti na osnovu nekoliko parametara, a najbitniji su ONVIF i RTSP u IP kamerama. ONVIF se odnosi na kompatibilnost kemere sa opremom drugih proizvođača, dok RTSP daje mogućnost pristupa softverima i drugoj opremi. Oba brenda nude IP kamere koje podržavaju ove funkcije.

Kada je reč o vrsti i veličini senzora, IP kamere svakog od dva proizvođača uglavnom imaju slične, 1/3 inčne CMOS Progressive Scan senzore.

Ista situacija je i sa smart video funkcijama kao što su detekcija pokreta, prepoznavanje lica, upozorenja za upad, otkrivanje neovlašćenih video zapisa i sl.

U domenu kvaliteta objektiva kamere Hikvision ima blagu prednost jer nude veći izbor sočiva. Takođe, Hikvision modeli kamera imaju maksimalnu brzinu prenosa od 16Mbps, za razliku od maksimalne brzine od 10Mbps Dahua proizvoda.

Hikvision je za korak ispred Dahua i u domenu lakoće upotrebe. Plug-play rešenja i softveri prilagođeni su korisniku koji može koristiti opremu i bez tehničkih znanja i veština.

Na kraju, izdvajamo 5 najboljih kamera za video nadzor sa najboljim karakteristikama i oceni korisnika.

Top 5 kamera za video nadzor

1. Reolink Argus 3 Pro WiFi battery kamera

Reolink Argus 3 Pro kamera za video nadzor

Kamera koja se sigurno nalazi u samom vrhu wireless kućnih sigurnosnih kamera prema tehničkim karakteristikama, praktičnosti i fleksibilnosti. Poseduje slot za mikro SD karticu za lokalno skladištenje bez obavezne pretplate na cloud. Napaja se solarnom energijom i punjivom baterijom, što joj daje veliku autonomiju u izboru lokacije za postavljanje. Kompatibilna je sa aplikacijama za pametne kuće.

Prednosti

Nedostaci

Funkcija detekcije ljudi i/ili vozila

Noćni režim u boji

Rezolucija 2K 4MP

Two-Way-Audio-dvosmerna komunikacija

Solarni panel

Indoor/outdoor

IP65

Pristupačna cena

Ograničenje u integraciji opreme drugih proizvođača

Slaba podrška za HomeKit i IFTTT

Nema uklonjive baterije

Kratko trajanje baterije

 

 

2. Reolink E1 Zoom

Reolink E1 Zoom kamera za video nadzor

Jedna od najboljih pan, tilt, zoom kamera. Nudi bolji kvalitet video zapisa od Argus 3 Pro, po izuzetno pristupačnoj ceni. Besprekoran PTZ prikaz u Super HD rezoluciji od 5 MP. U odnosu na prvu kameru sa liste nema wireless tehnologiju i nije otporna na vremenske uslove, što je čini manje fleksibilnom. Sa funkcijom pomeranja od 355 stepeni i nagibom od 50 stepeni, E1 Zoom ima mogućnost da gleda oko sebe, snimajući sve od poda do plafona ili od prozora do vrata.

Prednosti

Nedostaci

Vrhunski kvalitet slike

Detekcija pokreta

Daljinski prikaz uživo

3x optički zum

Dvosmerna audio komunikacija

Odličan noćni vid

Dugačak kabal za napajanje

 

Loša pozicija Reset dugmeta i slota za karticu

Nema port za internet

Kašnjenje kada se postavi na najviši kvalitet slike

3. HAC-HFW1200C Dahua bullet kamera

HAC HFW1200C Dahua kamera za video nadzor

Kompaktan dizajn i slika visokog kvaliteta (2MP) po pristupačnoj ceni. Sočivo je smešteno u plastično kućište bullet dizajna sa IP67 što je čini pogodnom za spoljašnju i unutrašnju upotrebu.

Prednosti

Nedostaci

4u1 izlaz HDCVI/HDTVI/AHD/90H

Odličan kvalitet slike 2MP

Indoor/outdoor

SmartIR domet 20m

Dostupna i u metalnom kućištu

Nema integrisan mikrofon

Fiksni objektiv

4. 4K Hikvision Darkfighter Security IP Camera DS-2CD2385G1-I 8MP PoE IR30m IP67 HD

Hikvision DS-2CD2385G1 kamera za video nadzor

Po mnogima najbolja sigurnosna kamera iz Hikvision ponude. Pruža visokokvalitetnu sliku, sjajne performanse po slabom osvetljenju preko Dark-fighter tehnologije, otporna na vodu i prašinu IP67, a metalna konstrukcija joj daje fleksibilnost u montaži. Kamera pruža mogućnost daljinskog nadzora. Poseduje slot za micro SD i Smart IR domet do 30m.

Prednosti

Nedostaci

Detekcija pokreta

Vodootporna

Free app za mobilni telefon i računar

Night vision

8MP HD rezolucija

Port za internet

1/2″ CMOS

Žižna daljina 2,8mm

 

Korisnici nisu ostavljali negativan feedback

5. Google Nest Cam (Battery)

Google Nest kamera za video nadzor

Ovaj model kamere pruža odličan kvalitet slike, snimaka i zvuka. Pametna upozorenja aktivirana pokretom mogu razlikovati ljude, životinje i vozila i većina je potpuno besplatna. Mogućnost dvosmerne komunikacije putem ugrađenog zvučnika i mikrofona sa uklanjanjem buke. Radi pomoću aplikacije Google Home.

Prednosti

Nedostaci

Indoor/outdoor

Lokalno skladištenje snimka do 1h u slučaju nestanka interneta

Kvalitetan i estetičan dizajn

Besplatna pametna upozorenja

Dostupan stalak

Mogućnost povezivanja kablom

Baterija se ne puni na nižim temperaturama

Doplata za detekciju lica

Viša cena

Pametne WiFI kamere predstavljaju poslednju reč tehnologije kada je reč video nadzoru objekata. Omogućavaju stalni nadzor prostorija, kako stambenih, tako i poslovnih, ali i dece, kućnih ljubimaca, dadilja i pomoćnog osoblja uz mogućnost dvosmerne komunikacije koja uliva dodatnu sigurnost.

Ono što uvek treba imati na umu kada su Smart WiFi kamere u pitanju jeste da njihove performanse najviše zavise od kvaliteta WiFi signala, pa je neophodno pre instalacije utvrditi njegovu brzinu, a naročito za spoljašnje sigurnosne kamere.


Share


Povezane priče

Minijaturna spijunska kamera

O uređajima

Minijaturne kamere za špijunažu

online bezbednost dece

Životne situacije

Bezbednost dece na internetu

Pronalazenje lokacija na mapi

Životne situacije

Kako saznati gde se neko nalazi

vracanje izgubljenih podataka iz mobilnih telefona

Životne situacije

Vraćanje izbrisanih podataka iz mobilnog telefona – digitalna forenzika

Špijunska mikro kamera u alarmnom satu

O uređajima

Mini kamere za stan

Praćenje mobilnog telefona

Životne situacije

Kako pratiti tuđi telefon (a da vas ne uhvate)

Izaberite valutu