Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Kako saznati gde se neko nalazi

Brojni su razlozi kada želimo da saznamo gde se neko nalazi.

Ako ste roditelj, sigurno se često zapitate gde je vaše dete sada. Da li je u školi, na treningu ili kod druga kod koga je trebalo da ode.

Prijatelj ili stariji rođak vam dugo ne odgovara na pozive? Emotivni partner se sumnjivo ponaša, sve češće ostaje duže na poslu ili ide na poslovna putovanja? Niste sigurni kako zaposleni obavljaju radne zadatke na terenu?
Pronalazenje lokacija na mapi
Dobra vest je da je danas lakše nego ikada možemo saznati gde se neko nalazi, pratiti tu osobu i to sve zahvaljujući pametnim telefonima.

Mobilni uređaji sastavni su deo našeg privatnog i poslovnog života od kojih se ne odvajamo čak i kada spavamo. Pomoću mobilnog telefona moguće je saznati mnoge važne informacije o njegovom korisniku, a jedna od njih je i lokaciju gde se ta osoba nalazi.

Praćenjem telefona možemo daljinski odrediti real time lokaciju, istoriju kretanja i pratiti kretanje osobe uživo (putem baznih stanica, satelita i sl.).

Mogućnost određivanja lokacije je od velike koristi i u slučaju kada izgubimo ili nam ukradu telefon.

Kako telefoni znaju našu adresu

Savremeni mobilni uređaji su pouzdani lokatori, to je verovatno poznato svim korisnicima.

Za neke je ova informacija zastrašujuća, smatraju da narušava privatnost i podgreva brojne teorije zavera. Drugi u njoj vide samo prednosti.

Tako ako se izgubimo, prijatelji i porodica nas lako mogu pronaći lociranjem mobilnog telefona. Velike su šanse i da pronađemo izgubljen ili ukraden telefon, upravo zahvaljujući ovoj opciji.

Internet veza, veza za prenos podataka i GPS su 3 osnovna načina preko kojih mobilni telefon otkriva i deli koordinate naše lokacije.

Najpoznatiji i najprecizniji sistem lociranja i praćenja kretanja je GPS (Global Positioning System) koji radi na principu mreže satelita. GPS određuje tačnu lokaciju ukrštanjem linija geografske dužine, geografske širine i nadmorske visine.

Svi savremeni mobilni telefoni imaju integrisan GPS čip, koji kada je aktiviran, ima ulogu prijemnika. Povezivanjem putem satelita, uređaj pomoću radio talasa na određenim frekvencijama dobija podatke o tačnim koordinatama objekta na Zemlji i tako postaje precizni lokator.

Ova funkcija u smart uređajima zove se Location Services (Lokacijske usluge) i dostupna je za sve Android i iPhone modele.

Ukoliko želite da otkrijete tuđu ili podelite svoju lokaciju, potrebno je da ove usluge budu uključene.

Da li je GPS lociranje telefona 100% precizno

GPS sateliti šalju podatke na mobilni uređaj sa velikom preciznošću. Ono što mi dobijamo kao rezultat zavisi od brojnih okolnosti.

Na tačnost lokacije utiču kvalitet i performanse telefona, tačnost programa za mapiranje, atmosferske prilike i blokatori signala. Uređaji moraju biti u mogućnosti da primaju signal iz najmanje 4 satelita, a preciznost lokacije se povećava ako je broj “vidljivih” satelita veća.

Istraživanja su pokazala da savremeni telefoni pokazuju lokaciju sa prosečnom preciznošću od oko 5m na otvorenom prostoru.

U urbanim sredinama preciznost lociranja je manja, jer visoke zgrade, mostovi i drveće ometaju signale i utiču na ovaj proces. To je razlog i zašto nas uređaj ponekad pokaže na pogrešnoj adresi.

Što je model telefona noviji, to je i tačnost veća, jer proizvođači uređaja konstantno unapređuju procesore, koji bi uskoro mogli pokazivati lokaciju sa preciznošću od nekoliko centimetara. Radi preciznijeg određivanja  lokacija, pametni telefoni koriste i AGPS sistem (Assisted Global Positioning System). Ovaj sistem pomaže proces lociranja sa dodatnim podacima o geolokaciji telefona, a te informacije dobija povezanošću telefona sa obližnim baznim stanicama.

Postoje dva osnovna načina daljinskog otkrivanja lokacije pametnog telefona.

  • Praćenje kretanja pomoću integrisanih lokatora u samom uređaju
  • Instalacijom špijunskog softvera za lociranje

Otkrivanje lokacije osobe pomoću broja telefona

Najpouzdaniji način da saznate gde se neko nalazi je da upotrebite besplatne uslužne trackere koje je u telefon ugradio sam proizvođač.

Njihova primarna uloga je da pomognu pronalaženje izgubljenih i ukradenih uređaja, ali mogu poslužiti i za efikasno lociranje osoba. Pomenute funkcionalnosti koriste i razne aplikacije za praćenje (tracking application).

Važno je napomenuti da ugrađeni trakeri funkcionišu samo kada je uređaj povezan na WiFi ili mobilnu mrežu.

Lociranje iPhone telefona pomoću Find My iPhone

Svi iPhone smart uređaji imaju instaliranu Find My iPhone aplikaciju u OS.

Evo kako da je aktivirate:

  • Otvorite pretraživač na bilo kom uređaju i idite na www.icloud.com ili upotrebite Find My iPhone aplikaciju ukoliko već postoji u meniju
  • Ulogujte se na iCloud unošenjem ID i lozinke, izaberite Find My, zatim Find My iPhone i aktivrajte je
  • Na kraju izaberite uređaj čiju lokaciju želite da saznate

Sada možete pratiti lokaciju telefona na mreži preko www.iCloud.com ili ako se ulogujete sa bilo kog Apple uređaja.

Praćenje lokacije na Androidu pomoću Find My Device

Find My Device je besplatna aplikacija koja je povezana sa Google nalogom i GPS-om u telefonu i omogućava daljinsko praćenje svih Androida sa OS 4.0 i novijim modelima, osim Samsunga.

Potrebno je najpre skinuti je sa Google Play Store.

  • Idite na Google Play prodavnicu i pronađite Find My Device (Pronađi moj uređaj) aplikaciju
  • Kliknite na prvi rezultat i instalirajte u telefon
  • Nakon instalacije prijavite se na Google nalog preko kojeg želite da koristite uslugu lociranja
  • Omogućite lokacijske usluge, a da biste pratili telefon on mora biti povezan na internet
  • Sada možete pratiti kretanje telefona, ali koristiti i dodatne usluge poput daljinskog zaključavanja i brisanja podataka u slučaju krađe

Da biste pratili Android pomoću ove aplikacije, ona mora biti aktivna na target uređaju. Aktivira se vrlo jednostavno. U Settings (podešavanja) telefona izaberite Security(bezbednost) i uključite Find My Device.

Lociranje Samsunga preko Find My Mobile

Samsungov Find My Mobile (Pronađi moj mobilni) je besplatna usluga kojoj se pristupa preko Samsung naloga i omogućava daljinsko lociranje, pravljenje rezervne kopije i brisanje podataka na telefonu. Koristi Google informacije o lokaciji kao i podatke sa WiFi mreža za efikasnije lociranje.

  • Otvorite Settings (podešavanja), a zatim Security (bezbednost)
  • Pronađite Find My Mobile i aktivirajte kreiranjem naloga ili logovanjem u postojeći
  • Postoje brojne opcije daljinskog upravljanja Samsungom, a jedna od njih je i Show last location (pokaži poslednju lokaciju)

Preko ove aplikacije videćete listu svih uređaja za koju je aktivirana ova usluga, lokaciju uređaja na mapi i njegov trenutni status.

Praćenje lokacije telefona na Google mapama

Najpopularnija besplatna aplikacija za praćenje lokacije pomoću broja telefona je Google Maps. Da biste pratili nekoga preko njegovog broja telefona na Google mapama, neophodno je da broj bude registrovan na Google.

Ukoliko jeste, procedura određivanja lokacije uređaja je jednostavna.

  • Otvorite Google Maps na uređaju i prijavite se na svoj Google account
  • Izaberite broj kontakta koji želite da locirate
  • Dobićete podatke o adresi na kojoj se nalazi osoba

Localize – sajt za praćenje kretanja preko telefonskog broja

Jedan od pouzdanih načina da pratite lokaciju nečijeg telefona u realnom vremenu ako znate njegov broj je preko aplikacije Localize.

Jednostavno unesite kontakt broj osobe koju želite da nađete i sajt će dobiti informacije o lokaciji tog drugog telefona. On zatim šalje vezu do ciljanog broja preko anonimne SMS poruke. Kada primalac poruke dodirne link i time da dozvolu, praćenje lokacije drugog telefona može da počne.

Pomoću Localize možete pratiti lokaciju više telefonskih brojeva istovremeno. Treba napomenuti i da ova aplikacija nije besplatna.

Svi prethodno opisani načini da saznate gde je neko podrazumevaju da osoba to želi da podeli sa vama. U Google nalogu se mogu naći istorije raznih aktivnosti odnosno timeline-ovi koji služe za praćenje različitih aktivnosti telefona pa i korisnika telefona, od istorije kretanja – lokacije do informacija o korišćenju aplikacija na telefonu.

Prema tome još jedan veliki nedostatak ovakvih besplatnih servisa je da osoba koju pratite lako može da sazna sa kog uredjaja, telefona ili računara, se neko prijavljivao na Google nalog, pa ćete na taj način lako biti razotkriveni.

Kako saznati gde se neko nalazi bez njihovog znanja

Pronaci gde se neko nalaziNekada je neophodno da otkrijemo gde se neka osoba nalazi bez njihovog znanja. Tome služe aplikacije za praćenje kretanja mobilnog telefona.

Na internetu postoje brojne verzije špijunskih softvera za određivanje lokacije mobilnih uređaja. Pre nego što instaliramo neku od njih i damo joj pristup važnim podacima, potrebno je dobro istražiti koliko je bezbedna. U mnogima se kriju opasni virusi i kradljivci informacija, koji mogu naneti veliku štetu vlasniku uređaja.

SpyTech špijunski softver za tajno lociranje mobilnog telefona je testiran i pouzdan program koji će vam otkriti gde se neko nalazi, kao i čitavu istoriju kretanja te osobe.

Da bismo saznali gde je neko pomoću ove aplikacije, neophodno je instalirati je na target telefon. Za to je potrebno oko 15-ak minuta, nakon čega nestaje iz menija, a vi imate uvid u sve lokacije koje je korisnik posetio. Informacije o kretanju ažuriraju se redovno i stižu na veb-panel kojem pristupate sa bilo kog mesta preko jedinstvenog mejla i lozinke.

I to nije sve što će vam ovaj softver omogućiti.

Pomoću SpyTech aplikacije daljinski možete pokrenuti prednju i zadnju kameru telefona. Na taj način možete i uživo pratiti gde i sa kim se neko nalazi.

Koje su još opcije ovog programa možete se uveriti potpuno besplatno u trajanju od 48 sati i bez obaveze da ga kupite. Velikom broju korisnika pomogla je da dođu do odgovora na važna pitanja i reše probleme iz privatnog i poslovnog života.


Share


Povezane priče

Praćenje mobilnog telefona

Životne situacije

Kako pratiti tuđi telefon (a da vas ne uhvate)

Prisluskivanje mobilnog kod dece u cilju zastite

Životne situacije

Kako da vaša deca budu bezbedna u svakom trenutku?

Životne situacije

Kako pratiti nečiji Viber?

Pracenje lokacije na mapi

Životne situacije

Kako locirati telefon preko Vibera

Aplikacija za praćenje partnera

Životne situacije

Aplikacija za praćenje partnera

Špijunska mikro kamera u alarmnom satu

O uređajima

Mini kamere za stan

Izaberite valutu