Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Vraćanje izbrisanih podataka iz mobilnog telefona – digitalna forenzika

Svakome je u ovom digitalnom dobu poznat osećaj kada obriše nešto što nije želeo, bila to draga fotografija ili neki podaci od značaja za posao.

Možda se dragoceni podaci izbrišu zbog softverske greške, kvara telefona, fizičkog oštećenja, neispravne memorijske kartice ili nedovoljno memorije na telefonu, razloga je mnogo. Osećaj nemoći, straha, ljutnje je isti.

Verovatno je prvo pitanje koje postavite sebi nakon što slučajno obrišete sliku, video snimak ili podatke sa telefona: „Da li sada mogu ovo da vratim?“.

Sigurno ste isti upit postavili na Google ili nekom od svojih prijatelja.

Da ste ovo pitanje postavili pre samo nekoliko godina, odgovor bi bio prilično pesimističan. Međutim, kako napreduje mobilna tehnologija, načini komunikacije, čuvanja i deljenja podataka, tako su se u međuvremenu razvijali i uspešni softveri za vraćanje podataka u prvobitno stanje koje ste slučajno obrisali.

Iako na raspolaganju postoje različiti programi za vraćanje izbrisanih podataka, samo nekolicina ima zaista tehničke mogućnosti da to i učini bez oštećenja fajlova i ispuni obećano, čak i ako su podaci bili kriptovani.

Jedan od takvih uređaja je i Cellebrite Mobile Forensic izraelske proizvodnje, uz pomoć kojeg obavljamo digitalnu forenziku mobilnih telefona uz izvanredne rezultate.

Metodologija vraćanja izbrisanih podataka

Softver za digitalnu forenziku mobilnih uredjaja

Digitalna forenzika mobilnih telefona

Kao što je navedeno, razvojom tehnologija i mobilnih uređaja došlo je i do povećanog broja opcija kako možete sačuvati, deliti ali i povratiti izbrisane podatke iz mobilnog telefona.

Iako su tehnička rešenja kod starijih Android i Iphone uređaja činila vraćanje podataka težim, nova softverska rešenja daju i nove opcije. Svaki fajl koji sačuvate, bila to fotografija, video snimak, poruka, tekst, audio zapis, skladišti se na particijama interne ili eksterne memorije mobilnog telefona, u takozvanim memorijskim sektorima.

Kada slučajno ili namerno izbrišete fajl sa telefona, ovi podaci će biti smešteni u sektorima kategorisanim kao „obrisani“, ali dobra vest je da su fragmenti tih fajlova i dalje tu, sve dok ih neki drugi fajl ne presnimi ili ukoliko se uređaj ne vrati na fabrička podešavanja na specijalizovane načine. Vraćanjem podataka iz ovih sektora u prvobitno stanje softverska rešenja koja koristimo će omogućiti da u kratkom vremenskom periodu ponovo imate pristup dragocenim podacima.

Prvi korak je naravno identifikacija uređaja, kako bi se proces vraćanja podataka prilagodio aplikativnom softveru.

Nakon identifikacije pokreće se proces vraćanja podataka koji može potrajati od par minuta do par sati, u zavisnosti od veličine i količine izbrisanih podataka.

O softveru Cellebrite Mobile Forensic govori dovoljno to što se sve češće koristi od strane bezbednosnih službi širom sveta u cilju digitalne forenzike, obezbeđivanja elektronskih dokaza i vraćanja namerno izbrisanih podataka, često kriptovanih. S obzirom na navedeno, vraćanje fotografije koju ste slučajno obrisali nije baš pretežak zadatak. Podaci koji se povrate se ne vraćaju na sam uređaj, već se izdvajaju u zaseban folder i kopiraju na novu memoriju, a potom se predaju u elektronskom obliku, najčešće kopirani na CD ili fleš memoriju kao PDF fajl.

Koji se podaci mogu vratiti ako ih izbrišete?

U pogledu klasifikacije podataka koje je moguće vratiti, nema mnogo ograničenja ili dilema, pošto se digitalnom forenzikom mobilnih telefona uz pomoć gore navedenog softvera mogu vratiti gotovo sve vrste podataka koji se skladište na uređaju.

Tako nema razlike da li vraćate video snimak ili fotografiju snimljenu u visokoj rezoluciji ili obrisane poruke sa aplikacija poput Vibera ili WhatsApp, softver ga prepoznaje kao obrisani fajl i ukoliko je tehnički izvodljivo vraća jako brzo. Pored fotografija, video snimaka i poruka bilo koje vrste na aplikacijama, obrisani podaci koji se mogu vratiti obuhvataju i audio zapise, SMS i MMS poruke, evidenciju ostvarene telefonske komunikacije, telefonski imenik, beleške iz kalendara, notesa, podsetnika itd.

Takođe, iako postoje značajne razlike u procesu vraćanja podataka, nema ograničenja u pogledu vrste uređaja sa kojih se podaci vraćaju pošto je softver kompatibilan sa svim vrstama uređaja, bili to Android telefoni najnovije generacije, Iphone telefoni ili telefoni starije proizvodnje. Ono što je bitno je da imaju zasebne memorijske jedinice i memorijske sektore koje je moguće očitati.

Softver koji koristimo za vraćanje izbrisanih podataka podržava preko 20.000 različitih modela telefona.

Šta bi trebalo da znate pre nego što pokušate vraćanje izbrisanih podataka?

Postoji čitav niz nedoumica koje se tiču načina na koji se vraćaju izbrisani podaci. Pre svega, pored navedenih vrsta podataka, odnose se i na to od čega zavisi uspešnost procesa vraćanja podataka, da li enkripcija smanjuje procenat uspešnosti procesa i slično.

Najpre, bitno je napomenuti da je vreme značajan faktor, te je potrebno telefon dostaviti u što kraćem vremenskom periodu kako se izbrisani podaci ne bi trajno izgubili nakon što ih je uređaj presnimio nekim novim sadržajem. Često se savetuje da se sam uređaj nakon brisanja podataka a pre vraćanja istih stavi u tzv. „Airplane mode“ (režim rada u avionu), pošto je u tom slučaju sprečeno preuzimanje željenih i neželjenih sadržaja sa interneta, poput emailova, lokacija, fotografija, itd, samim tim i presnimavanje i trajno brisanje podataka.

Potrebe za šifrovanjem iliti enkripcijom uređaja su sve češće u modernom vremenu, kako zbog intruzivnosti kompanija koje poseduju podatke koje im svesno ili nesvesno dajemo, tako i zbog sve češćih slučajeva računarskih prevara, hakerskih napada i sl.

S toga se i proces vraćanja izbrisanih podataka sa kriptovanih telefona morao promeniti i prilagoditi, pa je danas konačno moguće uspešno vratiti podatke i iz ovakvih uređaja. Naravno, isključivo u specijalizovanim servisima i uz pomoć namenskih softvera poput onog kojeg mi koristimo.

Mogu li se spasiti i vratiti svi podaci iz mobilnog telefona?

Česta je i nedoumica kada je to nemoguće vratiti izbrisane podatke sa uređaja i kada su nažalost trajno izbrisani.

Najčešći slučaj je kada dođe do nestručnog ili pak izuzetno stručnog, gotovo profesionalnog fabričkog reseta telefona odnosno vraćanja telefona na fabrička podešavanja. Ukoliko se navedeno uradi na način da se u potpunosti očiste fajlovi i fragmenti tih fajlova skladišteni na memoriji, mogućnost vraćanja izbrisanih podataka je svedena na minimum.

Još jedan čest razlog je potpuna neispravnost uređaja, koji je možda oštećen vodom ili slično, te se memorijski sektori na uređaju ni ne mogu očitati.

Bitno je napomenuti da je digitalna forenzika i vraćanje podataka sa kriptovanih Iphone telefona izazov kako za bezbednosne službe i kompanije koje se bave digitalnom forenzikom, tako i za sve vrste softvera, te je mogućnost vraćanja podataka sa tih uređaja takođe pod znakom pitanja.

Na kraju, često i logično pitanje je koliko vremena je potrebno za digitalnu forenziku i vraćanje izbrisanih podataka, koliko dugo telefon treba ostaviti kod nas? Iako navedeno može zavisiti od više faktora, ukoliko je vraćanje podataka moguće, odgovor je uvek isti. Celokupan proces obavljamo u roku od 24-48 časova, nakon čega vam vraćamo uređaj i vraćene podatke.

Ako želite da povratite slučajno ili namerno izbrisane fajlove sa mobilnog telefona, kontaktirajte nas i ceo proces prepustite našim digitalnim forenzičarima.


Share


Povezane priče

iphone vracanje i spasavanje podataka

Životne situacije

Vraćanje izbrisanih podataka iz Iphone mobilnog telefona

Vraćanje izbrisanih podataka iz telefona

Životne situacije

Vraćanje izbrisanih podataka iz Android mobilnih telefona

Kako ući u tudji whatsapp

Životne situacije

Kako ući u tuđi WhatsApp

Aplikacija za praćenje partnera

Životne situacije

Aplikacija za praćenje partnera

Životne situacije

Kako pratiti nečiji Viber?

spytech novosti

Životne situacije

Kako špijunirati mobilni telefon?

Izaberite valutu