Od kada postoji špijunaža i ko su bili prvi špijuni

Stručnjaci koji se bave fenomenom špijunaže često kažu da je to „drugi najstariji zanat na svetu“. Praktično, od kada ima ljudi, postoji i neki oblik špijunskih aktivnosti.

A šta kažu istorijski izvori?

Jedan od najstarijih sačuvanih pisanih podataka o špijunaži jesu „Pisma iz Amarne“ iz Starog Egipta nastala pre 3.400 godina. Pisana su akadskim jezikom, klinastim pismom na glinenim pločama i predstavljaju fragmente diplomatskih prepiski faraona Novog kraljevstva sa svojim predstavnicima i vladarima susednih država. U njima se prvi put pominju obaveštajne službe, podaci i špijunaža.

„Umeće ratovanja“ je sveobuhvatni traktat o strategijama ratovanja koji je u 6. veku p.n.e. napisao zagonetni kineski ratnik i filozof Sun Tzu. Knjiga sadrži nekoliko poglavlja koja se bave upotrebom špijuna na bojnom polju, ali i van njega.

U istorijskim i književnim delima starih Grka i Rimljana neretko se pominju tajne mahinacije ogrtačem i bodežom.Spijuni

Kandidati za prve poznate špijune jesu i dvanaest uhoda koje je prorok Mojsije poslao da izvide Hanansku zemlju. Špijuni su doneli važne informacije o plodnosti zemlje, ali i upozorenje da su stanovnici Hanana divovi. Sve ovo pominje se u Knjizi brojeva, u četvrtoj knjizi Starog zaveta.

Srednji vek karakteriše bliska veza diplomatije i tajnih agenata, a za vreme kraljice Elizabete I Tjudor formirana je i razrađena tajna služba. Špijunske mreže bile su ključne za opstanak srednjovekovnih vladara.

U svim modernim ratovima špijunaža je odigrala veliku ulogu i iznedrila poznata špijunska imena.

Danas, kada se informacije smatraju za vrlo traženom robom, špijunaža je u velikoj ekspanziji i razvijena je kao nikada do sada. U modernom vremenu prepoznajemo više vrsta špijunaža, kao što su industrijska špijunaža, kontraobaveštajna i vojna špijunaža, internet (cyber) špijunaža i mnoge druge.

Svaka od pomenutih vrsta špijunaže ima svoje specifičnosti, pa samim tim i uređaje koji su nekada usko vezani baš za tu oblast (na primer bomb jammer, špijun bubica – GSM prisluškivač, mikro kamera u ručnom satu, itd.)

Objavljeno:

Spy Tech