Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

SpyTech u listu Novosti – “Kako se zaštiti od prisluškivanja mobilnog telefona?”

ŽIVIMO u svetu, gde je vrlo lako i vrlo moguće da Vam neko prisluškuje telefon i da Vas prati. Špijunska oprema danas je dostupna svima, nije tako skupa i prilično se lako koristi. Jedan naš pogrešan korak i postajemo žrtva prisluškivanja i špijuniranja. Da, zvuči zastrašujuće i kada samo pomislimo na to, a još je jezivije kada stvarno i utvrdimo da upravo jesmo postali žrtva. Zato je jako važno zaštiti se na vreme i adekvatno. Niko od Vas ne traži da budete paranoični i da preterujete u brizi i zaštiti. Ipak, sa sledećim stvarima treba da budete upoznati, kako biste samim tim zaštitili sebe i svoju privatnost, koja vam svakako pripada.

PREVENCIJA NA PRVOM MESTU

Pre nego što krenemo da se bavimo ozbiljnijom zaštitom, hajde da utvrdimo šta je to prevencija kada je zaštita privatnosti i podataka iz mobilnog telefona u pitanju. Dakle, vrlo je važno da Vaš telefon ne dajete svakome, da ga ne ostavljate na nekim javnim mestima (kancelariji, klubu, restoranu…) ukoliko nećete biti tu neko duže vreme. Takođe, iskoristite zaštitu koju nude sami proizvođači telefona, postavite šifru za otključavanje, jer samim tim otežavate onom ko je planirao da “baci pogled”. Takođe, ukoliko mislite da postoji razlog da Vas neko prisluškuje onda nikada preko telefona nemojte iznositi vrlo poverljive tajne i detalje, čak i kada ne koristite telefon, kada razgovarate uživo sa osobom, premestite telefon u drugu prostoriju, ukoliko su teme toliko važne i ukoliko zaista želite sto posto da se zaštitite.

 Telefon u ruciŠPIJUNSKA OPREMA ZA PRISLUŠKIVANjE MOBILNOG TELEFONA

Da biste znali kako da se zaštitite onda morate imati u vidu kako funkcioniše špijunska oprema. Ono što je trenutno najaktuelnije jesu programi za praćenje mobilnog telefona, a program mora direktno da se instalira u Vaš telefon. Dakle, ne postoje instaliranja “na daljinu”. Interesantna, ali u isto vreme i ne tako dobra stvar je što svi proizvođači tih programa nude od 24 do 48 sati besplatnog isprobavanja, pre nego što se uplati puna cena. Dakle, ako je neko došao u posed vašeg telefona, vrlo je moguće da je u kratkom vremenskom periodu instalirao taj program, koji je nemoguće prostim pretraživanjem pronaći na Vašem telefonu. Taj program neće usporiti Vaš telefon, niti ćete ga Vi ikada pronaći jer on u potpunosti radi u pozadini. Ovaj program omogućava drugoj osobi da prati Vaše sms poruke, da prisluškuje razgovore, da prati čak uživo okolinu telefona i snima tu okolinu, da pruži onom ko prisluškuje Vašu lokaciju u svakom trenutku, zatim da prati sve ono što pretražujete na internetu, može videti Vaše fotografije, takođe ima pristup i aplikacijama – viberu, whatsapp-u, facebook-u, mesindžeru… Nije ni čudo što su ovi programi, odnosno špijunska oprema, toliko popularna, jer ukoliko neko želi da prisluškuje mobilni telefon svakako će saznati i mnogo više nego što je planirao.

KAKO SE ZAŠTITI NA ADEKVATAN NAČIN?
Ukoliko sumnjate da vam neko prati ili prisluškuje mobilni telefon, tačnije koristi špijunsku opremu, onda treba da krenete postupno. Proverite prvo da li su vaši pozivi preusmereni, tako što ćete ukucati *#21#. Zatim obratite pažnju kako se u toku dana ponaša vaš telefon, da li ima nekih čudnih zvukova, da li se uključuje svetlo samo od sebe, da li se svetlo zadržava previše dugo kada ga isključujete i slično. Sve te sitnice mogu da ukazuju da u pozadini radi neki neželjeni program, tj. da vas neko prisluškuje. Iste te radnje koje prodaju špijunsku opremu prodaju i blokatore, ometače špijunske opreme, te ukoliko ste sto posto sigurni da Vas neko prisluškuje onda treba da kupite ometač, koji će vrlo verovatno sprečiti bilo kakvu vrstu praćenja ili prisluškivanje mobilnog telefona. Stručnjaci savetuju da takođe instalirate neke sigurnije programe za dopisivanje, poput Text Secure ili Chat Secure i Telegrama umesto ovih često korišćenih. Kada je elektronska pošta u pitanju, preporučuju se programi poput K9 i APG, koji mogu da zaštite vaše mejlove od znatiželjnih očiju. Takođe, vrlo je važno čitanje uslova korišćenja. Često zanemarimo tu opciju i kliknemo “prihvatam”, međutim, iza tog “prihvatam” krije se mnogo toga i nekada nekim aplikacijama damo mnogo više mogućnosti, zato oprezno i pažljivo, ukoliko želite da se zaista zaštitite.

Pogledajte ceo članak na linku: http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/tehnologije/aktuelno.236.html:818537-Kako-se-zastiti-od-prisluskivanja-mobilnog-telefona.


Share


Povezane priče

spytech novosti

Naše Novosti

SpyTech u listu Danas – “Praćenje mobilnog telefona: Četiri zanimljive činjenice koje treba da znate”

Kako ući u tudji whatsapp

Životne situacije

Kako ući u tuđi WhatsApp

spytech novosti

Naše Novosti

SpyTech u listu Blic – ” Da li ste kao mali sanjali da postanete tajni agent? Danas je lakše nego ikada ostvariti taj san”

bracne burme

Životne situacije

Kako proveriti vernost partnera

spytech novosti

Naše Novosti

Kako je FBI prisluškivao Teslu?

spytech mediji

Naše Novosti

Spytech – Intervju 3. Dnevnik RTS1 “Afera prisluskivanja”

Izaberite valutu