Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Prisluškivači za prostorije

Prisluškivači za prostorije su uređaji koji omogućavaju slušanje ili snimanje zvuka u prostoru, čak i kada smo fizički odsutni. Primena prislušnih uređaja u prostorijama je široka, od sigurnosti i audio nadzora prostora i osoba, do snimanja razgovora i audio materijala za kasnije preslušavanje i analizu.

Treba obratiti posebnu pažnju pri postavljanju prisluškivača u prostorije, zbog mogućnosti zloupotrebe i potencijalnog kršenja privatnosti osoba koje je kažnjivo zakonom. Zakonska regulativa upotrebe prisluškivača razlikuje se od zemlje do zemlje, pa je pre korištenja bilo koje vrste prislušnih uređaja važno proveriti lokalne zakone i propise, kako bi se izbegle sankcije.

Ipak, prislušni uređaji uz upotrebu na etički i zakonski prihvatljiv način imaju brojne prednosti u svakodnevnom i poslovnom životu.

Zbog toga ćemo u nastavku istražiti i analizirati sve aspekte kako bismo objasnili ovu praktičnu tehnologiju i njenu primenu u praksi.

Praktična primena prisluškivača za prostorije

Savremeni prisluškivači su mini dimenzija, sa unapređenim tehničkim karakteristikama i performansama, lako dostupni svima bez posebnih dozvola, što znatno olakšava njihovu primenu.
Prisluškivači za prostorije se mogu koristiti u različite svrhe, a neke od njih su:

  • Sigurnost – njihova upotreba može pomoći u poboljšanju sigurnosti u kućnim i poslovnim okruženjima. Mogu se koristiti za praćenje aktivnosti u kući kada su vlasnici odsutni, za otkrivanje krađe i drugih malverzacija u domu i radnoj organizaciji, ili čak za zaštitu od prisluškivanja drugih. Doprinose zaštiti prostora od potencijalnih provalnika i poboljšanju opšteg osećaja bezbednosti. Ukoliko do provale i kriminalnih radnji dođe, prisluškivači mogu pružiti validne dokaze i pomoći u efikasnijem rasvetljavanju slučaja i identifikovanju počinilaca.
  • Razotkrivanje prevare partnera – ukoliko postoji sumnja u vernost emotivnog ili bračnog partnera, prislušni uređaj taktički postavljen u prostoriju za koju se sumnja da je mesto tajnih sastanaka može dovesti do dokaza o prevari.
  • Produktivnost – korištenje prisluškivača za prostorije može pomoći u poboljšanju produktivnosti u kompanijama. Mogu poslužiti za praćenje aktivnosti zaposlenih, poboljšanje njihove efikasnosti i optimizaciju poslovanja. Prisluškivači za prostorije mogu se koristiti i za kontrolu radnika koji imaju pristup osetljivim i važnim poslovnim informacijama, kao prevencija industrijske i ekonomske špijunaže.
  • Briga o starijim osobama i deci – prisluškivači mogu poslužiti roditeljima i negovateljima za daljinski audio nadzor i praćenje aktivnosti dece, starijih ili osoba sa posebnim potrebama u kući, čime dobijaju veću sigurnost i mir dok su odsutni. Na ovaj način uveriće se i da li dadilje i negovatelji savesno obavljaju svoj posao i na pravi način brinu o deci i osobama koje su im poverene na čuvanje.
  • Nadzor i istraživanje – bubice za prostorije mogu se koristiti u istraživačke svrhe, na primer, za nadzor osoba koje su pod sumnjom za krivična dela ili za praćenje aktivnosti pojedinaca i organizacija koje su pod prismotrom.

Vrste prisluškivača za prostorije

Na tržištu trenutno postoji nekoliko različitih vrsta prisluškivača za prostorije. Osnovna podela je na uređaje za prisluškivanje (i u realnom vremenu) i snimače zvuka. Savremene bubice najčešće imaju obe opcije – prisluškivanje uživo i snimanje zvuka za kasnije preslušavanje.audio prisluskivanje

Takođe, prema načinu upotrebe, bubice mogu biti prenosive i fiksirane u prostoriji, kada je potreban kontinuirani audio nadzor.

Snimači zvuka (Voice recorders)

Minijaturni audio rekorderi su uređaji za snimanje razgovora. Lako se sakrivaju i korisni su u velikom broju situacija: beleženje predavanja, diskretno snimanje poslovnih sastanaka, važnih privatnih i poslovnih razgovora… Zbog malih dimenzija lako se koriste i kamufliraju u okruženje, a neki su već integrisani u uobičajene predmete kao što su USB fleš ili penkalo. Njihova upotreba je ograničena životnim vekom baterije i kapacitetima interne memorije za skladištenje, ali u mnogim situacijama mogu biti pravi saveznik, jer su pristupačni i pružaju visokokvalitetan audio zapis. Da bi se snimak preslušao, neophodno ih je povezati sa računarom, laptopom, tabletom ili mobilnim telefonom.

RF radio prisluškivači

Radio prisluškivači koriste FM ili AM radio signale kako bi prenosili zvukove iz okruženja na druge lokacije. Oni rade po principu radio predajnika koji se postavlja u sobu, a zatim se zvuk sluša unutar određenog opsega pomoću prijemnika. Obično su manjih dimenzija i lako se sakrivaju u prostoriju. Relativno su jeftini i laki za korišćenje, ali je potreban prijemnik za slušanje signala.

Bežični prisluškivači

Koriste bežičnu tehnologiju da bi preneli zvukove iz prostorije na udaljeno mesto. Ova oprema za prisluškivanje je trenutno najzastupljenija, vrlo je praktična za korištenje i dostupna po pristupačnoj ceni.

Ugrađeni prisluškivači

Integrisani prisluškivači i snimači zvuka su fiksirani u prostoriju i koriste se za diskretni kontinuirani audio nadzor osoba. Ova vrsta prisluškivača obično zahteva stručnu instalaciju i često se koristi u poslovnim okruženjima.

GSM prisluškivači

Ovi prislušni uređaji, koji su se prvi put pojavili 2007. godine, koriste GSM (Global System for Mobile) mrežu za prenos zvukova iz prostorije na drugu lokaciju. GSM bubice su veoma praktične, malih dimenzija pa se lako i brzo sakrivaju u svakom prostoru i omogućavaju prisluškivanje u realnom vremenu (uživo) sa bilo koje udaljenosti. Mogu biti prenosive i instalirane u delove pokućstva, kao što je prisluškivač u produžnom kablu, čija je najveća prednost kontinuirano napajanje energijom što pruža mogućnost prisluškivanja prostorije 24/7.

IP prisluškivači

Ova grupa prisluškivača koristi internet protokol za prenos zvuka. Uglavnom su povezani sa video nadzorom i koriste se u sigurnosne svrhe.

Optički uređaji

Oni pretvaraju audio signale u prenesene svetlosne impulse koji se zatim pretvaraju nazad u audio signale putem prijemnika. Primer ovoga je laser, gde se laserski zrak projektuje na površinu, u vidu prozora, a vibracije koje se osete na površini pretvaraju u audio signale. Ovakvi uređaji za prisluškivanje su komplikovani i skupi za postavljanje.

Mobilni telefoni kao prisluškivači

Mobilni telefoni se mogu koristiti kao prisluškivači. Postoji mogućnost programiranja da ne vibriraju, ne zvone i ne pokazuju nikakve vidljive signale da su pozvani. Zatim automatski odgovaraju na poziv, a pozivatelj sa svog pametnog telefona može slušati razgovore iz prostorije.

Na target telefon može se tajno instalirati softver za praćenje i prisluškivanje telefona. Osim uvida u sve aktivnosti na ciljanom telefonu, on se može upotrebiti i za daljinsko prisluškivanje razgovora u okruženju sa bilo kojeg drugog mobilnog uređaja bilo gde u svetu.

Jedno istraživanje objavljeno u Computerworld-u tvrdi da neke nove aplikacije za pametne telefone koriste mikrofon i kameru na telefonu da bi prikupile podatke o vlasniku. Pojavila se nova klasa aplikacija koja koristi ugrađeni mikrofon u telefonu kao tajni uređaj za prisluškivanje. Proizvođači aplikacija pokušavaju da ublaže zabrinutost govoreći da snimaju samo zvučne obrasce, a ne stvarne zvukove ili razgovore.

Čak i kada je GSM funkcija isključena na pametnom telefonu, ugrađena kamera i dalje se može koristiti kao uređaj za prisluškivanje. Kako je praktično nemoguće kupiti mobilni telefon bez kamere, ovo je informacija koju treba imati u vidu.

Kako funkcionišu uređaji za prisluškivanje unutrašnjosti objekata

Prisluškivači za prostorije rade na sličan način kao i ostali uređaji za snimanje zvuka, ali su posebno dizajnirani za tajni audio nadzor prostorija i ljudi.

Snimači zvuka funkcionišu na principu beleženja zvukova pomoću mikrofona, a audio zapis skladište na internu memoriju. Povezivanjem sa drugim uređajima, račinarima, laptopovima, tabletima i mobilnim telefonima materijal se može preslušati ili preuzeti. Moderni audio rekorderi imaju opciju aktivacije na glas (Voice Activation), što znači da se sami bešumno aktiviraju i snimaju samo kada u okruženju registruju glas. Na taj način nema praznog hoda u snimanju, štedi se baterija i vreme utrošeno na preslušavanje snimaka.

GSM prislušni uređaji se sastoje od mini mikrofona koji se može sakriti u prostoriju, dok se zvuk prenosi bežično (putem GSM tehnologije) i sluša sa prijemnika, što je mobilni telefon. U GSM bubicu se ubacuje SIM kartica bilo kog lokalnog mobilnog operatera, a prisluškivanje se aktivira slanjem poruke ili pozivanjem tog broja.

Budući da GSM prisluškivači imaju globalni domet i mogu se kontrolisati sa bilo koje lokacije na svetu, prisluškivač može biti udaljen hiljadama kilometara od prijemnika. Zahvaljujući njihovom veoma osetljivom mikrofonu, moguće je uhvatiti čak i šapat, bez pozadinske buke, sa vrhunskim kvalitetom zvuka. Praktični su, jer je za njihovo korišćenje potreban samo mobilni telefon, bez potrebe za posebnom opremom za prijem.

GSM bubice dostupne su u različitim oblicima, veličinama i vrstama napajanja (baterija, struja). Mogu biti integrisane u svakodnevne predmete poput kućnih aparata, utičnica, lampi… za trajno slušanje. Teško ih je otkriti jer ne proizvode nikakave signale, zvuk ili svetlo, niti vibriraju u toku snimanja. Najčešće se traže one sa ugrađenom baterijom za privremeno prisluškivanje. Postavljanje i kamufliranje ovih uređaja je ograničeno samo maštom.

Većina GSM prisluškivača se lako podešava putem tekstualne poruke (npr. paljenje sistema za aktiviranje glasa, podešavanje nivoa osetljivosti mikrofona, funkcija protiv detekcije…). Ako poseduje senzor pokreta/vibracija ili VAS (sistem za aktiviranje glasa), može se podesiti automatska aktivacija. Takođe, mogu se jednostavno priključiti i na fiksne telefone koristeći istu GSM tehnologiju.

Najbolja mesta za sakrivanje bubica u prostoriji

Najbolje lokacije za postavljanje prisluškivača u prostorijama su teško dostupna i mesta koja nisu česta meta pretrage. Dobro sakriven uređaj za prisluškivanje daće odgovore na važna pitanja, jer osoba koja se snima govori i ponaša se autentičnije kada ne sumnja da je meta prisluškivanja.

Ono na šta treba obratiti posebnu pažnju prilikom skrivanja prisluškivača jeste kvalitet zvuka snimaka. Ako su uređaju previše udaljeni od meta prisluškivanja, neće se čuti ništa osim prigušenih i nerazumljivih zvukova.

Neka od praktičnih skrovišta za prislušne uređaje su:

  • Utičnice i prekidači za svetlo
  • Električni uređaji poput televizora, računara, klima, lusteri
  • Nameštaj kaomšto su fioke, fotelje, stolice, jastuci, tepih
  • Police sa knjigama, ramovi za slike i ogledala, ispod radnog stola, vaze i saksije
  • Kablovi pričvršćeni na zid ili pod
  • Vrata i prozori
  • Plafon i zidovi

Ako imate pri ruci i baratate osnovnim alatima i želite da postavite uređaj za trajno prisluškivanje, možete kreirati složenija i sigurnija skrovišta, kao što su lažni zidovi, skriveni pretinci, pa čak i električne utičnice i utikači.

Poboljšajte svoju bezbednost i audio nadzor bitnih prostorija

Prisluškivači za prostorije mogu biti korisni alati u detekciji i rešavanju brojnih problema i konflikata u ličnom ili profesionalnom životu. Upotreba ovih uređaja može biti ilegalna u određenim situacijama, pa bi se trebalo dobro informisati o lokalnim zakonima i propisima.

Za maksimalne performanse važno je odabrati dobro skriveno mesto kako bi se smanjila mogućnost otkrivanja, uzimajući u obzir kvalitet zvuka i trajanje baterije.

Ako ste u situaciji u kojoj razmišljate o korištenju prisluškivača za prostorije, preporučujemo da se obratite SpyTech tehničkoj podršci. Preporučiće vam neki od kvalitetnih prisluškivača iz bogate ponude proizvoda renomiranih svetskih brendova i pomoći da iskoristite sve njihove kapacitete.

Pozivamo vas da podelite svoje mišljenje i iskustva sa nekim od naših kolega. Ukoliko vam je tekst bio koristan, podelite ga sa svojim prijateljima i poznanicima kako bi se i oni upoznali sa ovim korisnim uređajima.


Share


Povezane priče

bracne burme

Životne situacije

Kako proveriti vernost partnera

Prisluskivanje mobilnog kod dece u cilju zastite

Životne situacije

Aplikacija za praćenje dece

Praćenje mobilnog telefona

Životne situacije

Kako pratiti tuđi telefon (a da vas ne uhvate)

Aplikacija za praćenje partnera

Životne situacije

Aplikacija za praćenje partnera

Razotkrivanje preljube

Životne situacije

Razotkrivanje preljube

Zaštititi decu pomoću špijunske opreme

Životne situacije

Nadzor dece – Šta rade vaša deca kada niste tu?

Izaberite valutu