Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Životinje u ulozi špijuna

2013. godine jedna roda je u Egiptu optužena za međunarodnu špijunažu. Imala je sumnjiv uređaj prikačen za nogu. Na kraju, to je bila sprava za praćenje kretanja koju su koristili orintolozi.

Ipak, egipatske obaveštajne službe sa pravom su posumnjale u namere nesrećne rode, jer ne bi bio prvi put da su životinje korištene za različite vrste špijunaže.

Zivotinje u ulozi spijunaU špijunskim krugovima kruži priča da je CIA 60-tih godina prošlog veka u jeku hladnog rata došla na ideju da mačke pretvori u pokretne prisluškivače i tako špijunira Kremlj i sovjetske ambasade. Operacija je nazvana Acoustic Kitty i koštala je oko 14 miliona dolara. Ipak, sve je razotkriveno kada je jednu od ozvučenih maca pregazio taksi ispred sovjetske ambasade u Vašingtonu.

2007. Iran je tvrdio da su Izrael i zapadne zemlje koristili specijalno obučene veverice i kameleone za otkrivanje nuklearnih postrojenja.

Saudijska Arabija i Sudan iznele su 2011. ozbiljne optužbe na račun Izraela da koristi beloglave supove sa GPS predajnicima. I godinu dana ranije, Izrael je bio na meti osude da su brojni napadi ajkula u Crvenom moru zapravo zavera Mosada.

Jedan izveštaj pokazuje da je u Norveškoj pronađen ruski istrenirani beluga kit naoružan sa dve GoPro kamere.

Golubovi su nekada bili najsigurniji poštari. Pisamca su im vezivana za noge ili su ih nosili u specijalnim kanisterima. Ove metode korištene su u brojnim ratovima, a sa napretkom tehnologije golubovi su opremani mikro kamerama i drugim prislušnim uređajima.

Neke ideje, srećom, nikada nisu zaživele. Tako je poznata priča iz II svetskog rata o slepim miševima – kamikazama. Naime, jedan zubar smislio je plan da na slepe miševe okače mini-bombe i puste ih iznad gradova u Japanu kako bi napravili pometnju. Projekat je ušao u test fazu 1943, koju nije prošao, jer je došlo je tehničkih problema – kolateralna šteta bili su jedna zgrada i automobil.

Zbog svega ovoga, često su stradale nevine životinje. Najpoznatija nepravedno optužena i osuđena životinja je majmun obučen u francusku uniformu. Obešen je na plaži u Hartlpulu na severoistoku Engleske, tokom Napoleonovih ratova. Ova legenda i danas živi u tom gradiću kroz popularnu narodnu pesmu i nadimak lokalnog fudbalskog kluba.


Share


Izaberite valutu