Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

“Veliki brat zna sve o Vama” nije samo fraza

Veliki brat Vas pažljivo posmatra, nadzire i vodi računa o svakom Vašem pokretu. Ova rečenica zvuči poznato, jer možemo da pratimo rijaliti šou pod nazivom „Veliki brat“. Ali, da li je ta sekvenca odatle? Nije, ali to nije znala ni velika većina amerikanaca, pa ni bivši američki predsednik, Barak Obama.

Zanimljiva je anegdota koja se desila 2009. godine kada je upravo Obama u jednom restoranu brze hrane pitao jednog od posetilaca gde radi. Ovaj mu je odgovorio u Nacionalnoj geoprostornoj obaveštajnoj agenciji, skraćeno NGA (National Geospatial-Intelligence Agency). Zbunjeni Obama nije bio čak ni u stanju da ponovi naziv pomenute Agencije. A da ne govorimo o činjenici da pojma nije imao čime se ova Agencija bavi.

Sedište ove „misteriozne“ agencije nalazi se u Vašingtonu, i u njoj radi blizu 3000 ljudi. Centralna zgrada, inače treće po veličini u glavnom gradu SAD-a, dovršena je 2011. godine. Njena izgradnja koštala je građane SAD-a 1,4 milijarde dolara. Ali, ko su zapravo oni i čime se bave?

Njena osnovna funkcija je analiza i obrada video snimaka koje su snimili dronovi, špijunski softveri i kamere po čitavom svetu, a naročito zanimljivo za amerikance, Bliskom istoku. U američkoj javnosti su „isplivali“ podaci da je od 2006. do 2015. godine u čak 20 situacija koristila dronove. Prilikom kontrolisanja vazdušnog prostora posmatrala ih je špijunska kamera (ARGUS-IS) od frapatnih 1,8 milijardi piksela, koja se smatra jednom od najnaprednijih špijunskih tehnologija.

Njen „rođak“ je NSA, agencija koja takođe prikuplja vizuelne informacije, ali za razliku od nje rad NGA bio je okrenut izvan granica SAD. Zbog te činjenice NGA, koji nikad nije bio pod kontrolom američkog kongresa i javnosti, nikad nije bila umešana u unutrašnje špijunske skandale koji su potresali ovo tektonski labilno tlo. Međutim, novoizabrani predsednik, Donald Tramp, koji javno ne krije opsednutost nacionalnom bezbednošću, mogao bi sve više da se zalaže za proširenje delatnosti ove Agencije. Ali, pre nego što Tramp u opšte, proširi ovlašćenja Nacionalne geoprostorne obaveštajne agencije, potrebno je da za razliku od svog prethodnika, Baraka Obame, bude upućen da takva jedna agencija postoji.

Špijunske kamere u službi praćenja

Špijunske kamere su jaka oružje u špijuniranju. Ali osim toga, mogu se efikasno koristiti i kao video nadzor. Svaki milimetar zemlje može biti pokriven, pa tako ni za sekund nećete biti uskraćeni za dešavanja u vašem dvorištu, kancelarijama, magacinima, sobama, garaži… Jedini preduslov jeste mobilni telefon i pokrivenost signala.

GSP tracker i dron su dobitna kombinacija

Oko Zemlje kruže mnogobrojni veštački sateliti. Upravo zahvaljujući njima moguće je praćenje svakog objekta i njihovo precizno lociranje. Tako, GPS tracker prima signal od najmanje dva satelita, i dobijene informacije u rekordnom roku prosleđuje. Uz to, kada uz uvek funkcionalan GPS tracker dodamo i dron dobićemo idealnu kombinaciju. Tako zalutali dronovi nikad neće moći da se zagube i da dospeju u ruke pogrešnim ljudima. Ipak je to noćna mora ljudi koji poseduju dron kada im se podaci i informacije koji su oni mukotrpno sakupljali danima, pa čak i godinama, u sekundi izgube.


Share