Diskretna kupovina Diskretna kupovina Zagarantovana diskrecija klijenata pri kupovini
Legalna kupovina Legalna kupovina Dostupna kupovina i fizickim i pravnim licima
Plaćanje iz celog sveta Plaćanje iz celog sveta Mogucnost online placanja
Dostava širom Evrope Dostava širom Evrope Mogućnost naručivanja iz svih zemalja EU

Ovo niste znali o MI6

Prethodnih meseci je po internet portalima kružio vic o aktuelnom američkom predsedniku, Donaldu Trampu.

Donaldu Trampu su nakon inauguracije čestitali mnogi zvaničnici. Pljuštala su pisma podrške i čestitke. Među jednom takvom čestitkom našlo se i pismo iranskog predsednika. Oduševljeni Tramp otvorio je pismo na kome je stajalo samo par brojeva i slova. Na listu papira pisalo je:

370HSSV 0773H

Zbunjeni predsednik pomislio je da se radi o šifri i odmah predao “kompromitujuću” poruku svojim najboljim obaveštajnim agencijama. FBI je dao negativan odgovor, a zatim je identičan odgovor dobio i od ostalih kontraobaveštajnih agencija. Ni CIA, ni NSA, nisu imali odgovor na ovo supertajno pismo. Očajni Tramp nije znao šta da radi, sve dok se jedan od njegovih službenika nije dosetio da pošalju poruku britanskoj tajnoj službi, MI6, i zamole ih za pomoć. Nakon samo dva minuta stigao je i britanski odgovor:

“Vaš predsednik je poruku držao naopačke…”

Postupili su kao pravi profesionalci, vrhunskom brzinom su rešili slučaj a da nisu morali da koriste neki od najsofisticiranijih špijunskih softvera.

Šta je zapravo MI6?

Ali, šta je zapravo MI6, i da li su stvarno tako delotvorni?

Tajna obaveštajna služba osnovana je 1909. godine u Londonu. Poznatija je po svom akronimu MI6, i ona je obaveštajna služba Ujedinjenog Kraljevstva. Za razliku od Službe bezbednosti, MI5, čija je osnovna aktivnost bavljenje kontraobaveštajnim delatnostima, MI6 je odgovorna za špijunske aktivnosti van granica Ujedinjenog Kraljevstva.

Moto MI6 glasi “Semper Occultus”, odnosno u prevodu sa latinskog “Uvek tajno”. Upravo iz strateških razloga, bilo je potrebno Agenciju, koja se stalno razvijala i rasla, držati van domašaja radoznale javnosti. Sedište službe smešteno je u Londonu, na obali Temze, ali kako bi se zadržala tajnovitost, MI6 je bila prinuđena da se više puta u toku istorije seli. Tako je prva poznata adresa bila u Viktorijanskoj ulici. Međutim, tu se nije zadržala dugo. Usledila su seljenja, da bi narednih 36 godina bila smeštena u Broudvej zgradi. Već 1964. godine usledilo je novo seljenje, ovoga puta u Senčuri zgradu. Ova zgrada predstavlja jednu od najmodernijih višespratnica u gradskoj četvrti Lambet. Od 1994. godine do danas sedište ove obaveštajne agencije se nalazi u Vaukshol Krosu. Vaukshol Kros ima istorijski značaj jer se tu osim raskrsnice puteva nalazio i Vaukshol vrt uživanja. Ubrzo, na tom tlu nikle su i mnogobrojne fabrike stakla, sirćeta i džina, da bi 80 godina 20. veka došlo do potpune rekonstrukcije i urbanizacije terena koja je trebalo da ima kancelarijske namene. Ubrzo dolazi do promene plana i Vlada otkupljuje celokupan teren sa zgradom u iznosu od 130 miliona funti. Tako je MI6 dobio svoj prostor na adresi Alberta Embankmenta 85 u Lambetu.

Šef Agencije je Aleks Janger, i on je direktno odgovoran Borisu Džonsonu, državnom sekretaru za spoljna i unutrašnja pitanja.

Prema zvaničnim statističkim podacima za 2014-2015. godinu budžet obaveštajne službe Ujedinjenog Kraljevstva iznosio je 2,6 biliona funti, dok se na platnom spisku Agencije iz 2015. godine nalazi 2 479 zaposlenih. Postoje indikacije da će planirani godišnji budžet biti i veći jer je primetan stalni i nezadrživi razvitak i boljitak koji ova Agencija pruža.


Share