Digitalna forenzika mobilnog telefona

Digitalna forenzika mobilnog telefona

Digitalna forenzika mobilnog telefona predstavlja način vraćanja obrisanih podataka. Naime, često se dešava da podaci sa mobilnog telefona budu slučajno ili namerno izbrisani. Do toga može doći usled resetovanja telefona na fabrička podešavanja, fizičkim ili softverskim oštećenjem telefona, instalacijom aplikacija ili programa koje sa sobom povlače i zlonamerne malvere i viruse, greškom prilikom odabira podataka za brisanje i slično.

U vremenu kada mobilni telefoni predstavljaju mini kompjutere u kojima korisnici skladište mnogo važnih i korisnih podataka i informacija, njihov gubitak može predstavljati veliko opterećenje i stres za vlasnika. Dakle, više nije u pitanju samo imenik telefona, već i pregršt video, audio i memo zapisa koji su za njega od velikog značaja. Porodične fotografije i videa, poslovne beleške, mail-ovi, korisne aplikacije, poruke … sve to može biti nepovratno izgubljeno ukoliko se ne odradi postupak digitalne forenzičke analize.

Pri tome, treba voditi računa da se digitalna mobilna forenzika odradi samo u ovlašćenom servisu jer u suprotnom može doći do gubitka dragocenih podataka pa čak i nepovratnog oštećenja telefona. Takođe, veoma su rizični i neprovereni „data recovery“ programi koji se mogu besplatno skinuti sa interneta.

Digitalna forenzička analiza može se koristiti i kao špijunski alat u svrhu nadzora dece, zaposlenih, bračnog ili emotivnog partnera, kao i u mnogim drugim tajnim operacijama.

Kako izgleda postupak digitalne forenzičke analize mobilnog telefona

Digitalna forenzika mobilnog aparata radi se pomoću specijalnog aparata i softvera. U pitanju je veoma skupa i sofisticirana oprema, koja zahteva i posebnu obuku za korišćenje i upravljanje ovim uređajem. Međutim, nisu svi aparati za forenzičku analizu istog kapaciteta i mogućnosti, niti je osoblje koje radi forenziku dovoljno stručno da spasi maksimum izbrisanih podataka.

Ukoliko se digitalna forenzička analiza radi u neproverenim servisima i to od strane nestručnih lica može doći do različitih neželjenih situacija. Česta je i situacija da forenzičar u nekim slučajevima uspe da spasi minimum podataka koji za korisnika nisu od većeg značaja, ali se od njega svakako zahteva da plati punu cenu forenzičke usluge.

Zato angažujte obučene stručnjake za mobilnu forenziku. Najbolje je da se odlučite za servis koji forenziku radi pomoću uređaja izraelske kompanije Cellebrite. U pitanju je vrhunska forenzička oprema koju koriste najveće detektivske agencije u svetu poput FBI-a.

Forenzika mobilnog telefona najčešće se obavlja u prostorijama servisa a ređe na terenu. Telefon sa koga treba izvršiti povraćaj podataka povezuje se sa forenzičkim uređajem i nakon određenog vremena očitava i vraća izbrisane podatke.

Količina spašenih podataka zavisi od samog telefona, njegove memorije, načina na koji telefon vrši zapis, vremenskog korišćenja telefona, da li je možda prethodno vršen neki vid fabričkog reseta i da li je prethodno pokušano vađenje podataka drugim programima, softverima ili aplikacijama.

Podaci koji se mogu vratiti digitalnom mobilnom forenzikom

Digitalna forenzika mobilnog telefona efikasno vraća izbrisane podatke iz njegove memorije u koje spadaju:

  • SMS i MMS poruke primljene i poslate (sa datumom i vremenom)
  • Listing dolaznih i odlaznih poziva (sa datumom i vremenom)
  • Telefonski imenik
  • Fotografije, audio i video fajlove
  • Prepiske sa društvenih aplikacija (Viber, WhatsApp, Facebook messenger, Skype)
  • Lokaciju mobilnog telefona u određenom vremenu
  • Zapise iz kalendara, notesa, planera…

Pored digitalne forenzike za sopstvene potrebe, ovaj postupak može se koristiti i za kontrolu i nadzor dece, bračnog druga, zaposlenih. Na osnovu ponovo očitanih podataka možete saznati sa kim razmenjuju poruke vaša deca, koje aplikacije, programe i igrice koriste, koliko vremena provode na društvenim mrežama i sa kim se dopisuju. Takođe, možete saznati gde se kreću, sa kim razgovaraju i još mnogo toga.

Ukoliko sumnjate u vernost emotivnog partnera ili lojalnost zaposlenih, to efikasno možete utvrditi ovim postupkom. Sve što treba da uradite je da mobilni telefon donesete u provereni servis. Rezultate dobijate u elektronskom formatu kao PDF dokument, na CD-u, fleš memoriji, odnosno u obliku koji vam najviše odgovara.

Pozovite nas i rezervišite termin za digitalnu forenzičku analizu vašeg mobilnog uređaja. Koristimo najsavremeniju Cellebrite forenzičku opremu i softvere uz apsolutnu diskreciju i poštovanje privatnosti vaših podataka.

Objavljeno:

Spy Tech